Heb je een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0172-614550
  • info@domburgvandepanne.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Meer keuzes

5 vragen over de WOZ

Uiterlijk eind februari ontvangt u de nieuwe WOZ-beschikking in de bus. Belangrijk, want aan de hand van deze zogenaamde marktwaarde betaalt u een deel van uw belastingen. Schat de gemeente de prijs van uw huis te hoog in, dan bent u te duur uit. Aan de andere kant is een te lage WOZ-waarde ook niet altijd gunstig. Hoe ziet dat precies en hoe kunt u beoordelen of de gemeente uw huis goed inschat? Het antwoord in 5 vragen.

1. WOZ, hoe zit dat ook alweer?

Wet Onroerende Zaken, kortweg de WOZ. Oftewel: de prijssticker die de gemeente op uw huis plakt. Zo ontvangt u begin 2015 een WOZ-beschikking met een waardepeildatum van 1 januari 2014. Dat gaat dus om de marktwaarde van ongeveer een jaar geleden. Dit bedrag is de grondslag voor je belastingaangifte over 2014 en onder andere de gemeentelijke belastingen die u in 2015 betaalt.

Goed om te weten: uw vorige WOZ-beschikking had als waardepeildatum 1 januari 2013. In de tussenliggende periode is de gemiddelde koopwoning ongeveer 1,01% minder waard geworden. Dit is een gemiddelde en verschilt per type woning en regio. Theoretisch gezien zou u de waardedaling in uw nieuwe WOZ-beschikking terug moeten zien.

2. Klopt die prijs wel?

De WOZ-waarde wordt gebaseerd op de waarde van ‘vergelijkbare’ huizen in uw omgeving. En dat maakt het meteen lastig, want wanneer zijn woningen vergelijkbaar? Twee rijtjeshuizen in dezelfde straat, met een vergelijkbare oppervlakte, met tuin en garage, zijn niet automatisch evenveel waard.

Als een van de twee huizen een gloednieuwe dakkapel of juist flink achterstallig onderhoud heeft, kan dat zomaar tienduizend euro marktwaarde schelen. Laat staan wanneer het een rijtjeswoning en een hoekwoning betreft, of een woning aan het spoor versus een huis iets verderop, aan een rustige zijstraat.

3. Waar moet je op letten?

De gemeente heeft uw WOZ-waarde over het algemeen niet handmatig berekend, uw brief rolt na geautomatiseerd rekenwerk vanzelf uit de computer. Daarom is het zaak dat u zelf bekijkt of de WOZ-waarde reëel is, en waar deze op gebaseerd wordt. Waarschijnlijk hebt u zelf wel een idee wat uw woning ongeveer waard is.

Eventueel kunt u bij de gemeente de referentiepanden opvragen: de woningen waarmee uw huis vergeleken werd. Hebt u het idee dat uw WOZ-waarde te hoog is, bekijk dan wat de verschillen zijn tussen de woningen. Een aantal voorbeeld van plus- en minpunten:

 

Meer waard

 

Minder waard


Een eigen parkeerplek, garage, dakkapel, uitbouw van de woning

Achterstallig onderhoud, bodemverontreiniging, verzakkingen, paalrot, wateroverlast, asbest, houtworm, betonrot
Uitzicht op het park, tuin op het zuiden, groot dakterras

Uitzicht op de parkeerplaats, structurele overlast (stank, geluid, verkeer, horeca, geparkeerde auto’s)


Centrale verwarming, kunstof kozijnen en dubbel glas, moderne keuken/badkamer

Gaskachel, houten kozijnen en enkel glas, aanpassingen voor mindervaliden

Gewilde wijk

Ligging langs sluiproute, wijziging bestemmingsplan, slagschaduw van windmolens, (mogelijke) plaatsing van UMTS- of hoogspanningsmast


Zijn de referentiepanden duidelijk méér waard dan uw huis, dan loont het de moeite om bezwaar te maken tegen de voor uw vastgestelde WOZ-waarde.

4. Waarom u geen te hoge WOZ-waarde wilt?

De WOZ-waarde is de grondslag voor een aantal belastingen.

- Gemeentelijke belastingen: onroerendezaakbelasting (OZB)
- Belastingdienst: Eigenwoningforfait, eventuele erf- en schenkbelasting
- Waterschap: Watersysteem- en wegenheffing

Als de gemeente de waarde van uw huis te hoog inschat, betaalt u teveel belasting. Wordt uw huis ter waarde van € 250.000 geschat op € 290.000, dan betaalt u ongeveer € 190 te veel aan bovenstaande belastingen. Ook bij eventuele erf- of schenkbelasting is de WOZ-waarde van invloed.

5. Waarom u geen te lage WOZ-waarde wilt?

Een lage WOZ-waarde heeft als voordeel dat u minder belasting betaalt. Daar hebben de meeste mensen geen problemen mee. Toch kan een lage WOZ-waarde ook nadelen hebben. Bijvoorbeeld wanneer u een (tweede) hypotheek wilt sluiten, en de hypotheekverstrekker vraagtekens zet bij de waarde van uw huis. Ook potentiële kopers zien liever een WOZ-waarde die hoger is dan vraagprijs: de vraagprijs wordt zo ogenschijnlijk voordeliger. Een (te) hoge WOZ-waarde is dan in uw voordeel.

In de afgelopen jaren was nogal wat kritiek op de waardebepaling van gemeenten. Voor deze gemeenten, die toch al met bezuinigingen kampen, is een hoge WOZ-waarde goed voor de belastinginkomsten. Het gevolg, postzakken vol bezwaarschriften. Tegen een verhoging van de belasting zelf kunt u geen bezwaar maken. Maar mocht uw WOZ-waarde écht te hoog zijn, dan loont een bezwaar zeker. Het is niet veel werk en levert u enkele tientjes tot een paar honderd euro op.

Hoe u precies bezwaar kunt maken, leest hier op onze website.