Heb je een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0172-614550
  • info@domburgvandepanne.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Bank stoot kluizen en dure klanten af 

Telegraaf 2 november 2015
door Theo Besteman
 
Amsterdam - Opslag van goud, juwelen, diploma’s en originele effecten. Banken boden daarvoor jaren de oerveilige kluis. Maar zij stoten die steeds vaker als te duur af. Kluisbedrijven omarmen deze klanten.

De grootmoeder meldt zich met familiejuwelen in het voormalige monumentale bankgebouw van ABN Amro aan de Amsterdamse Vijzelstraat. ,,Zoiets houd je niet in huis”, zegt deze. Dat deed ze wel enige tijd toen ze - ,,het voelde als dwang” - bij Rabobank wegging.

,,Alle banken bouwen hun kluisopslag af, vooral vanwege de kosten en het veiligheidsrisico. Die klanten hebben hebben wij overgenomen”, zegt Corné Van Drogenbroek van Doijer & Kalff, ,,en we zijn nog maar op de helft van wat mogelijk is.” Het bedrijf verkoopt ook goud en zilver, werkt met een AFM-vergunning en nam in Hilversum de SNS Bank-vesting over vanwege de grote kluisruimte in schokvrij beton. In Amsterdam heeft het nu 6000 kluizen, in Rotterdam een soortgelijk aantal van de voormalige HBU.

Pinbetaling

Grootbanken kozen afgelopen jaren voor de brede overgang naar pinbetaling en digitale overboekingen. Zware kluizen zijn voor de digitaliserende banken relatief duur vanwege hoge kosten voor de continue beveiliging. Terwijl tegenover die kostbare ruimten geen rendement staat zoals beleggingsrekeningen kunnen bieden.

Nieuwe generaties bankklanten slaan bovendien foto’s, diploma’s en rekeninggegevens liefst digitaal op. Die zijn dag en nacht mobiel overal toegankelijk.

Kostenafwegingen

Minder behoefte en de kostenafwegingen bij Rabobank bepaalden de afbouw, aldus een zegsman. De bank wil nog zeker vijf jaar garanderen dat er kluizen zijn. Rabobank, met 7,5 miljoen klanten, heeft er nu 70.000.

ING gaat minder verhuren. ,,We hebben ervoor gekozen alleen kluizen beschikbaar te stellen aan klanten die een belangrijk deel van hun betalingsverkeer en inkomen bij ING onderbrengen of hebben gebracht.”

Daar bovenop heeft ING ‘de grens bij het inkomen hoger gemaakt’. Van klanten die per maand minder dan €1750 storten, tegen vroeger €1000, neemt de bank afscheid. Die groep verwijst ING door naar De Nederlandse Kluis. Die verhuurt tegen een hoger tarief dan ING. ABN Amro sloot kluizen in 125 kleinere kantoren. De bank noemt ,,het gewenste veiligheidsniveau rond bezoek van het safeloket voor klant en medewerker” als reden. Er zijn nog kluizen in ruim 80 filialen.

Toeloop

Deutsche Bank nam vrij bruusk afscheid van bedrijven en rijkere particulieren, om zich op nog vermogender klanten te richten. Doijer & Kalff profiteerde. Alle banken stellen toch dat er voldoende beveiligde opslag bij particuliere bedrijven resteert.

Veel vermogensbeheerders voor vermogende particulieren raden aan 5 tot 10% aan te houden in goud. Doijer & Kalff herbergt daarom nogal wat goud en zilver. ,,Mensen willen dat in handen hebben, dan kun je niet zonder kluis”, zo verklaart het de recente toeloop in onzeker beleggingsklimaat. In het gat dat banken achterlieten, sprong een serie kluisjesverhuurders. Domburgvande Panne kreeg veel klanten doordat banken de kleine vestigingen in gemeenten buiten de Randstad sloten. ,,Ze geloven dat klanten steeds meer zelf willen doen”, aldus een woordvoerder. ,,Maar je houdt particulieren en ondernemers die waardevolle zaken niet thuis willen opbergen.”

 

>> Link naar het artikel
>> Banken willen van kluisjes af. Bedrijven springen in het gat (RTLnieuws 22-2-2016)


Kluis huren in Bodegraven-Reeuwijk

Bewaar je je waardevolle spullen of documenten liever niet thuis? Huur dan een kluis bij DomburgvandePanne te Bodegraven. Bij ons kan alles wat waarde heeft veilig worden gestald.

Steeds meer klanten en inwoners van Bodegraven en omgeving kiezen voor een kluis bij ons kantoor. Zorg dat je er snel bij bent voordat alle kluisjes bezet zijn.

>> Meer informatie, prijzen en afmetingen