Heb je een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0172-614550
  • info@domburgvandepanne.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

08-12-2017

Gerust op wintersportvakantie – waar moet je op letten?

Onlangs is er een hoop sneeuw gevallen in diverse skigebieden: het wintersportseizoen is geopend! Men kan weer volop skiën, snowboarden en langlaufen. Maar wat komt er allemaal kijken bij wintersport en hoe ga je goed voorbereid op reis? Wij delen een aantal tips om je optimaal te kunnen laten genieten van de wintersportvakantie.

Tip 1: Beweging

Sport je niet regelmatig? Raadpleeg dan van tevoren een arts voor je op wintersportvakantie gaat. Sowieso is het een goed idee om wat meer conditie te kweken: je kan een aantal weken voor vertrek bijvoorbeeld gaan wandelen, joggen of fietsen. Of bezoek een skihal zodat je alvast kunt oefenen.

Tip 2: Uitrusting in orde maken

Het is belangrijk dat de wintersportuitrusting in orde is. Zijn de boots nog in goede staat en is de kleding nog compleet? Laat je ski’s en snowboards waxen en de bindingen goed afstellen door een expert. Markeer je wintersportuitrusting, zo voorkom je dat een medeskiër per ongeluk jouw spullen meeneemt. Er zijn ook slotjes te koop waarmee je skispullen op slot kunt zetten.

Tip 3: Zorg voor veiligheid en voorkom blessures

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Passende bescherming is nodig om knie- of polsletsel te voorkomen. Ga je voor het eerst op wintersport of ben je er nog niet zo bedreven in? Neem dan skiles te. Een goed aangeleerde techniek is de beste voorzorgsmaatregel om blessures en valpartijen te voorkomen. Kinderen kunnen het beste een helm dragen. Dit is in vele landen verplicht en vermindert bovendien de kans op hoofdletsel met 50%.

Tip 4: Zonbescherming

UV-straling in de bergen is erg sterk. Ook al schijnt de zon niet, de UV-straling is er wel! Wij raden daarom een goede kwaliteit zonnebril aan, om lichtintensiteit te verminderen en het netvlies te beschermen tegen de gevaren van de zon. Gebruik ook zonnebrandcrème, vooral het gezicht is belangrijk.

Tip 5: Voorkom uitdroging

Skiën en snowboarden zijn enorm lichamelijke inspanningen. Zo inspannend dat ze uitdroging kunnen veroorzaken. Daarom is het belangrijk veel en regelmatig water te drinken tijdens deze sportieve activiteiten.

Tip 6: Wees op de hoogte van de moeilijkheidsgraad van de pistes

Als je eenmaal op de lange latten staat in je favoriete wintersportgebied, is het fijn als je op de hoogte bent van de betekenis van de waarschuwingsborden en de moeilijkheidsgraad van de pistes. Daarbij kan je ook rekening houden met anderen: snelheid beheersen, route vooruit plannen, opletten op skiërs die wat verder onderin skiën. De meeste ongelukken gebeuren als skiërs op elkaar botsen.

Tip 7: Buiten de piste skiën? Alleen met een gids!

Skiën buiten de piste is zeer gevaarlijk. Het is daarom aan te raden dit alleen te doen met een gids of skileraar die het gebied goed kent. Ook is een lawine-uitrusting hierbij nodig, inclusief een lawinepiep, sneeuwschep en sneeuwsonde.

Tip 8: Weet wat te doen bij een ongeval

Wat moet doen bij een ongeval op de piste: markeer de plaats van het ongeval door de eigen ski’s in een kruis voor (bergzijde) het slachtoffer in de sneeuw te steken. Het slachtoffer meteen bedekken zodat hij of zij het niet koud krijgt. Medische hulp inroepen en slachtoffer geruststellen. Vertellen dat er hulp onderweg is.

Tip 9: Ken de pisteregels

In 1967 zijn de pisteregels opgesteld door het FIS, de Internationale Ski Federatie. Deze zijn opgesteld voor de veiligheid van skiërs. Iedereen dient goed op de hoogte te zijn van deze veiligheidsregels. Wij hebben de tien pisteregels op een rij gezet.

Tip 10: Download wintersport apps

Welke liften en pistes zijn open? Wat is de sneeuwverwachting? Wat is de lengte van de skipistes? Wat is de gemiddelde snelheid van de laatste run? Al deze gegevens zijn te vinden in wintersport apps. Lees hierover meer op het blog van Allianz.

Tip 11: Neem een wintersportdekking in de verzekering

Ook al ben je goed voorbereid, het kan toch gebeuren dat er een (medisch) ongeluk gebeurt tijdens de wintersportvakantie. Met een wintersportdekking en bijzondere sporten op de reisverzekering is schade als gevolg van wintersport en/of bijzondere sport gedekt. Als daarnaast de dekking medische kosten is afgesloten, dan worden ook alle medisch noodzakelijke kosten vergoed.

Alle tips op een rij

Wil je deze tips delen? Dan kun je deze PDF downloaden. Hierop hebben wij al deze tips in één overzicht gezet

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens