Heb je een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0172-614550
  • info@domburgvandepanne.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Veel gestelde vragen hypotheken

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over het aflsuiten van een hypotheek. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.


1. Een restschuld, heb ik dat?

De laatste jaren zijn de huizenprijzen in Nederland flink gedaald. Dit betekent dat een hypotheek hoger kan zijn dan de huidige marktwaarde van jouw woning. Een huis staat dan ‘onder water’ en bij verkoop ontstaat er een restschuld. Heb jij kans op een restschuld? En is dat erg? Dat hangt helemaal af van jouw situatie. Kijk op de site huisonderwater en check je situatie.


2. Welke gevolgen heeft ontslag voor mijn hypotheek?

Als je je baan verliest of als je een nieuwe baan krijgt waarbij je minder gaat verdienen, dan kan het gebeuren dat je de hypotheeklasten niet meer op kunt brengen. Een woonlastenverzekering kan dan uitkomst bieden: met de uitkering van deze verzekering kun je gedurende een bepaalde periode (een deel van) jouw hypotheeklasten betalen. Wellicht heb je bij het afsluiten van je hypotheek ook een woonlastenverzekering afgesloten. Neem voor meer informatie contact met ons op.


3. Is het verstandig om (een deel van) mijn hypotheek af te lossen met mijn spaargeld?

Stel dat je voldoende buffer hebt opgebouwd voor onvoorziene zaken. Dan kan het voordelig zijn om het extra spaargeld dat je bovenop die buffer hebt, te gebruiken voor aflossing van je hypotheek. Zeker als de rente die je ontvangt op jouw spaartegoed laag is en je een vermogensrendementsheffing van 1,2% moet betalen. In dat geval kan aflossen inderdaad lucratief zijn, omdat je al gauw meer kwijt bent aan je hypotheekrente dan dat jouw spaargeld oplevert. Bekijk of ook je hier je voordeel mee kunt doen en neem contact op met ons kantoor.


4. Als ik mijn woning tijdelijk verhuur, kan ik dan gebruik blijven maken van de hypotheekrenteaftrek?

Als je je woning tijdelijk verhuurt, valt deze voor de Belastingdienst niet meer in box 1 (inkomen uit werk en eigen woning), maar in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen). Dat betekent dat er vanaf dat moment geen aftrek van de hypotheekrente meer mogelijk is. Als de woning uit de verhuur komt en weer leeg komt te staan (of je gaat er zelf weer wonen), kun je opnieuw de hypotheekrente aftrekken.


5. Mijn rentevaste periode loopt af. Wat moet ik doen?

De rente van je hypotheek staat meestal voor een bepaalde periode vast: één jaar, vijf, tien of zelfs twintig jaar. Als deze periode afloopt, krijg je hierover bericht. Vervolgens ga je met je hypotheekverstrekker nieuwe afspraken maken omtrent de hoogte van de rente en de periode waarvoor je deze rente vast wilt zetten. Wij helpen je hierbij. Vaak is dit ook het uitgelezen moment om je gehele hypotheek door te lichten.


6. Wat is een bouwdepot?

Als je een hypotheek hebt afgesloten voor een nieuwbouwhuis of voor een verbouwing, dan wordt het hiervoor benodigde bedrag in een depot gestort. Vanuit dit bouwdepot worden de bouwtermijnen bekostigd, of kun je de factuur van de aannemer betalen. Over het bedrag dat je in het depot hebt staan, ontvang je rente die meestal net zo hoog is als het bedrag dat je aan rente moet betalen over je lening.


7. Wat is een bankgarantie?

Als je een (voorlopig) koopcontract hebt getekend met de verkoper van de woning die je graag wilt kopen, dan zal de verkoper je om een waarborgsom vragen van zo’n 10% van de verkoopprijs van de woning. Er zijn twee manieren om dit te regelen: je ;kunt dit bedrag storten bij de notaris of je kunt jouw bank om een bankgarantie vragen. Als de bank die bankgarantie afgeeft, is jouw bank verplicht om de waarborgsom te betalen als de verkoper hier om vraagt (bij onrechtmatige ontbinding van het koopcontract).


8. Kan de premie voor een woonlastenverzekering alleen periodiek betaald worden?

Nee, naast periodieke betaling is het ook mogelijk om de premie in één keer als koopsom te voldoen. Als het afsluiten van een woonlastenverzekering samenvalt met het aangaan van een hypotheek, dan kan die koopsom vaak worden meegefinancierd.


De beste hypotheek voor jou

Met meer dan 130 jaar ervaring kennen onze hypotheekadviseurs de hypotheekmarkt als geen ander. Wij werken geheel onafhankelijk met meer dan 62 hypotheekverstrekkers samen. Daar zijn bekende (groot)banken bij maar ook specifieke hypotheekverstrekkers.

Wij beschikken over unieke arrangementen, scherpe rentes en kennen alle voorwaarden. Onze hypotheekadviseurs geven je daarmee toegang tot meer dan 95% van alle hypotheekverstrekkers in Nederland (en soms zelfs daarbuiten). Daar zit ook de beste hypotheek voor jou bij!

Onafhankelijk hypotheekadvies

Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. Hypotheekadvies in Bodegraven dicht bij huis geregeld bij DomburgvandePanne Financieel Adviseurs. Ons hypotheekadvies is geheel onafhankelijk. Maak het jezelf gemakkelijk en profiteer van onze ruime ervaring en deskundigheid!

Het eerste oriëntatiegesprek is geheel vrijblijvend en kost je niets.

Aan advies en bemiddeling zijn wel kosten verbonden. Wij maken vooraf precies duidelijk op welke kosten je moet rekenen en wat je van ons mag verwachten. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

Hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak met een onafhankelijk hypotheekadviseur!

 

 

Lees ook

Hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak met een Erkend hypotheekadviseur!